Честото използване на сауна може да намали риска от деменция при

...
Честото използване на сауна може да намали риска от деменция при
Коментари Харесай

Сауната пази мозъка млад

Честото потребление на сауна може да понижи риска от деменция при мъжете с 66%, написа Мениджър Нюз. До това заключението стигат учени от Университета на Източна Финландия след проучване, траяло 20 години.

В широкомащабното изследване са взели участие повече от 2 хиляди мъже на междинна възраст, живеещи в Източна Финландия. Въз основа на навиците им за посещаване на сауна, доброволците били разграничени в три групи: мъже, които посещават сауна веднъж седмично; мъже, които посещават сауна 2 или 3 пъти седмично и посещаващи от 4 до 7 пъти седмично.

Както се оказва, колкото по-често се посещава сауна, толкоз по-вероятно е да се поддържа здрав дух в преклонна възраст. Сред тези, които обичат да вървят на сауна 4 или 7 пъти седмично, рискът от развиване на деменция е 66 % по-нисък, а рискът от развиване на заболяването на Алцхаймер - 65 % по-нисък, в сравнение с измежду тези, които вървят само веднъж седмично.

Предишни проучвания са посочили, че честото посещаване на сауна също доста понижава рискът от неочакван сърдечен удар, както и рискът от гибел в резултат на коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови затруднения.

Според професор Джари Лауканен, началник на научните проучвания, сауната може да отбрани сърцето и паметта. " Ние знаем, че сърдечно-съдовите болести засягат и мозъка. Чувството за берекет и релаксация, до момента в който сме в сауната, също може да изиграе позитивна роля ", споделя професора и добавя, че остава да бъдат изследван точните механизми, по които сауната действа на човешкия организъм по този начин благотворно.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР